Olifantengras kopen, een ‘gouden’ kans als verdienmodel

Vanuit Zwarte Specht hebben we afgelopen tijd hard gewerkt om olifantengras ofwel miscanthus toe te voegen aan ons programma. Het staat ook bekend als olifantsgras. Een snelgroeiend C4 gewas, dat meer dan 18 ton vezels per ha oplevert en tot wel 30 ton CO 2 per ha opslaat. Een goede basis voor een ander verdienmodel dus. Olifantengras kopen is dus een slimme keuze, zowel voor het portemonnee als voor het milieu!

Olifantengras: Snelgroeiend gewas, hoge CO2-opslag & nieuw verdienmodel!

Er zijn veel ontwikkelingen gaande met betrekking tot de teelt van vezels voor biobased bouwen. Zo heeft Building Balance, de uitvoerende instantie voor het land tot pand principe en daarmee schakel tussen de vezeltelers en bouwondernemingen, een groot bedrag ter beschikking gekregen om deze ketens vorm te geven. Een landelijk transitieprogramma met als doel het gebruik van bio-grondstoffen in de bouw versneld op te schalen.

Als akkerbouwer ben je wellicht geneigd om vezelteelt in te passen in de rotatieteelt. Dan zou je kunnen denken aan vlas of vezelhennep. Deze gewassen brengen echter niet zo’n hoog saldo als miscanthus.

Doordat miscanthus een vast en extensief gewas is, dat 20 jaar op dezelfde plek staat, vergt het wel een omslag in denken en bedrijfsvoering. Voor bijvoorbeeld piekbelasters of veeboeren op de wat armere gronden is het echter een zeer goed gewas als alternatief verdienmodel. Met miscanthus kan je namelijk een aantal verdienmodellen stapelen. De verkoop van de vezels, de verkoop van de opgeslagen CO 2 als carbon credits, en de grote kans om eco-premie goud te behalen in de GLB. De modellen laten nu een netto saldo van boven de €2500.- /ha/jaar zien. Hierbij ligt het eraan hoe de totale oppervlakte benut wordt door welke teelten en landschapselementen. De meeste accountantskantoren, zoals Countus, hebben hier speciale tools voor om dit per bedrijf specifiek uit te rekenen.

Overigens hebben de specialisten van Countus hier zelfs een artikel over geschreven in hun kenniscentrum. Dat geeft een goed beeld van de mogelijkheden en kansen.

Miscanthus kan in eigen bedrijfsvoering onder andere gebruikt worden als mulchlaag tussen de gewassen of als stalbedding voor paarden, koeien en kippen. Maar ook geperst als pellets kan het dienen als klimaat neutrale energievoorziening.

 

Meer weten over miscanthus?

Made by Anouk

Dit artikel is geschreven door Made by Anouk, de Squarespace expert van Nederland.

Al jaren transformeer ik Squarespace websites van ‘saai’ naar ‘wauw, dit wil ik’. Met meer dan 250 ondernemers en bedrijven heb ik bewezen dat een goed ontworpen website het verschil maakt. Jouw tijd is te waardevol om te verdwalen – laat mij je helpen de perfecte website te ontwerpen.

https://madebyanouk.nl
Vorige
Vorige

Grow Quantum, ‘wonder’ water om planten te versterken.

Volgende
Volgende

Bezoek bioboeren Zuid-West NL en Vlaanderen